Трикове за отпушване на канали в домашни условия

Запушеният канал може да бъде досаден проблем, който причинява неудобство и потенциални щети на вашето имущество. Вместо веднага да посегнете към търговските почистващи препарати за канали или да се обадите на водопроводчик, опитайте някои от тези изпитани и истински трикове за отпушване на канали, които могат да ви спестят време и пари. В тази статия ще споделим няколко ефективни метода за отпушване на канали, използвайки предмети, които вероятно вече имате у дома.

Използвайте бутало за отпушване на канали


Буталото е прост, но мощен инструмент за отпушване на канали. Той създава силно налягане, което може да пробие и премахне запушванията. За да използвате буталото ефективно:

Напълнете мивката или ваната с вода, за да покриете дъното.
Поставете буталото в отвора на канала и се уверете, че гумената част е плътно запечатана около отвора.
Приложете силни, равномерни удари върху дръжката на буталото, като внимавате да не преместите буталото от отвора на канала.
Повторете процеса, ако е необходимо, докато водата започне да се оттича свободно.

Използвайте сода за хляб и оцет


Тази нетоксична комбинация може да помогне за разграждане на мазнините и мръсотията, които причиняват запушвания. За да използвате сода за хляб и оцет:

Изсипете 1/2 чаша сода за хляб в канала.
Бавно изсипете 1/2 чаша бял оцет в канала.
Оставете сместа да престои няколко часа или за една нощ, за да може да разгради запушването.
Изсипете няколко литра гореща вода в канала, за да изплакнете сместа и да отстраните запушването.

ОЩЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО:  Психологията на парите: Как емоциите ни влияят върху финансовите решения

Използвайте ръчна змия или кука за отпушване на канали


Ако запушването е близо до повърхността, ръчната змия или куката за отпушване на канали може да го грабне и извади. Следвайте тези стъпки, за да използвате ръчна змия или кука:

Осигурете си добро осветление, като използвате фенерче или поставите огледало в отвора на канала, за да видите запушването.
Внимателно вкарайте ръчната змия или куката в отвора на канала и навийте запушването.
внимателно издърпайте змията или куката, като внимавате да не повредите тръбата.
Продължете да работите в кръг, докато цялата запушваща материя бъде премахната.

Използвайте химически препарат за отпушване на канали


Ако всички останали методи се провалят, може да се наложи да използвате търговски препарат за отпушване на канали. Следвайте инструкциите на продукта за безопасност и употреба и имайте предвид, че тези продукти могат да бъдат вредни за околната среда и човешкото здраве.

Заключение

Не позволявайте на запушения канал да наруши ежедневието ви. Опитайте тези трикове за отпушване на канали, преди да се свържете с водопроводчик. Ако обаче проблемът продължава, не се колебайте да потърсите професионална помощ. Правилната грижа за вашите канали, включително редовното им почистване и профилактика, може да помогне за предотвратяване на запушвания в бъдеще.

Брат Ми