12 продукта, които можете да ядете преди сън

Храна и напитки

Лошото качество на съня може да повлияе на вашето физическо и психическо здраве, което го прави изключително важно да създадете здравословна рутина за сън. Една от стратегиите за подобряване на качеството на съня е да избягвате определени храни преди лягане, тъй като те могат да нарушат съня ви. Тази статия ще разкрие 12 продукта, които можете да ядете преди сън, без да причинявате вреда на здравето си.

 1. Кисело мляко

Киселото мляко е чудесен вариант за лека закуска преди лягане. Съдържа триптофан, аминокиселина, която помага за производството на серотонин, невротрансмитер, който насърчава съня. Освен това киселото мляко е добър източник на калций, който подпомага мускулната функция и нервната система.

 1. Череши

Черешите са богати на мелатонин, хормон, който регулира цикъла сън-събуждане. Консумирането на череши преди лягане може да помогне за регулиране на съня и да насърчи по-добър сън.

 1. Банан

Бананите са отличен източник на калий, магнезий и триптофан, всички от които могат да помогнат за насърчаване на съня. Калият и магнезият помагат за отпускане на мускулите, докато триптофанът стимулира производството на серотонин.

 1. Пуйка

Пуешкото месо е богато на триптофан, аминокиселина, която помага за производството на серотонин. Освен това пуешкото месо е добър източник на протеини, които могат да помогнат за поддържане на стабилни нива на кръвната захар през цялата нощ.

 1. Овесени ядки

Овесените ядки са добър източник на комплексни въглехидрати, които могат да помогнат за понижаване на нивата на кръвната захар и да насърчат съня. Те също така съдържат мелатонин, който помага за регулиране на съня.

 1. Чай от лайка

Чаят от лайка е популярна напитка преди лягане поради успокояващите си свойства. Съдържа антиоксиданти, които могат да помогнат за намаляване на възпалението и да насърчат релаксацията, което го прави идеален избор за спокоен сън.

 1. Бадеми
ОЩЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО:  8 нездравословни салати и как да ги направим по-здравословни, без да отнемаме вкуса

Бадемите са добър източник на магнезий, минерал, който помага за отпускане на мускулите и насърчаване на съня. Те също така съдържат триптофан, аминокиселина, която стимулира производството на серотонин.

 1. Тиквени семки

Тиквените семки са богати на триптофан, аминокиселина, която помага за производството на серотонин. Те също така съдържат магнезий, минерал, който помага за отпускане на мускулите и насърчаване на съня.

 1. Пилешки гърди

Пилешките гърди са добър източник на триптофан, аминокиселина, която помага за производството на серотонин. Те също така съдържат протеини, които могат да помогнат за поддържане на стабилни нива на кръвната захар през цялата нощ.

 1. Кафяв ориз

Кафявият ориз е добър източник на комплексни въглехидрати, които могат да помогнат за понижаване на нивата на кръвната захар и да насърчат съня. Той също така съдържа триптофан, аминокиселина, която стимулира производството на серотонин.

 1. Тофу

Тофу е добър източник на триптофан, аминокиселина, която помага за производството на серотонин. Освен това е добър източник на протеини, които могат да помогнат за поддържане на стабилни нива на кръвната захар през цялата нощ.

 1. Смокини

Смокините са богати на калий, магнезий и триптофан, всички от които могат да помогнат за насърчаване на съня. Калият и магнезият помагат за отпускане на мускулите, докато триптофанът стимулира производството на серотонин.

В заключение, включването на тези 12 продукта в диетата ви преди лягане може да помогне за подобряване на качеството на съня ви. Важно е обаче да се консултирате със здравен специалист, преди да направите каквито и да било значителни промени в диетата си.

Брат Ми